AMEA
IKION, Πατητήρι, Αλόννησος
Τηλ.:(+30) 24240 66360 / (+30) 24240 65639 / Fax:(+30) 24240 65736
email info@ikion.com | κινητό: (+30) 6945 667301  Κράτηση Online 
 
  Αρχική σελίδα Τιμές και Κρατήσεις Προσφορές και Νέα
  ΕΡΗΜΟΝΗΣΑ

ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Ανατολικά της Αλοννήσου με έκταση 16 τ.χ. και ψηλότερη κορυφή στα 259 μέτρα είναι το πιο κοντινό ακατοίκητο νησί. Έχει μερικές ενδιαφέρουσες παραλίες στα νοτιοδυτικά και ασφαλή αγκυροβόλια στον όρμο Βασιλικό και τον όρμο Περιστέρι. Αναφέρεται και ως Ευώνυμος αλλά και Ξηρό.

ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ
Βορειοανατολικά της Αλοννήσου με έκταση 25 τχ είναι το μεγαλύτερο από τα Ερημόνησα. Μετόχι της μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους έχει μοναστήρι χωρίς μοναχούς. Αξιοσημείωτα είναι τα δύο ασφαλή φυσικά της λιμάνια. Ο Άγιος Πέτρος στα Νοτιοδυτικά και ο Πλανήτης στα Βορειοανατολικά. Αναφέρεται και ως Πέλαγος η Πελαγονήσι. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η Κυρά Παναγιά ταυτίζεται με την Αρχαία Αλόννησο τη χαμένη Ατλαντίδα των Βορείων Σποράδων.

ΓΙΟΥΡΑ
Βορειοανατολικά από την Κυρά Παναγιά και Βορειοδυτικά από το Πιπέρι με έκταση 11 τχ και ψηλότερη κορυφή στα 570 μέτρα ταυτίζεται με την αρχαία Γεροντία. Νεώτερες ανακαλύψεις από ανασκαφές αρχαιολόγων στο σπήλαιο του νησιού επιβεβαιώνουν την εκδοχή ότι είναι το νησί του Κύκλωπα Πολύφημου που τυφλώθηκε από τον Οδυσσέα κατά την Οδύσσεια του Ομήρου. Είναι επιβλητικό βραχώδες και κακοτράχαλο και προσφέρεται ως ιδανικός τόπος για την επιβίωση του σπανίου είδους αιγάγρου που υπάρχει εκεί.
  ΣΚΑΤΖΟΥΡΑ
Νοτιοδυτικά της Αλοννήσου μεταξύ Αλοννήσου και Σκύρου με έκταση 8 τχ και ψηλότερη κορυφή 107 μέτρα ταυτίζεται με την αρχαία νήσο Σκάνδιρα αποτελεί επίσης μετόχι του Αγίου Όρους. Στη μέση του νησιού συναντάς το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι. Γύρω από τα Σκάτζουρα υπάρχει ένα σύμπλεγμα από βραχονησίδες και στα Νοτιοδυτικά υπάρχει ασφαλές αγκυροβόλιο.

ΠΙΠΕΡΙ
Νοτιοανατολικά από την Κυρά Παναγιά και τα Γιούρα με έκταση 8 τχ και ψηλότερη κορυφή 352 μέτρα το νησάκι Πιπέρι αποτελεί τον πυρήνα του θαλάσσιου Πάρκου.
  ΨΑΘΟΥΡΑ
Το Βορειότερο από τα ερημόνησα με έκταση 2 τχ και ψηλότερη κορυφή 15 μέτρα με το ομώνυμο φάρο να δεσπόζει στο μέσον είναι ηφαιστειογενές και συνιστά τοπίο καταπληκτικό. Πανέμορφη είναι και η παραλία του που λόγω του ηφαιστειογενούς της χαρακτήρα είναι μοναδική και στο βυθό διακρίνονται ακόμα αρχαία ερείπια. Ταυτίζεται από τους ιστορικούς με την αρχαία Χρυσή.


ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΟΙ
Περίπου 4 μίλια νότια της Αλοννήσου βρίσκονται οι βραχονησίδες δυο Αδέλφια με την ψηλότερη κορυφή 178 μέτρα στο μεγάλο αδελφό.Είναι το σημείο που επιτρέπονται καταδύσεις με αυτόνομη καταδυτική συσκευή (Χρειάζεται άδεια από την λιμενική αρχή). Περισσότερα για τα ερημόνησα και τις ημερήσιες κρουαζιέρες στο θαλάσσιο πάρκο: ΚΛΙΚ
  ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ

Η αναγκαιότητα για την προστασία της μεσογειακής φώκιας ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 1983 με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΟΚ για την πραγματοποίηση αρχικών ερευνών που σκοπό είχανε την εκτίμηση της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής. Ο χώρος του πάρκου είναι ιδανικός και περιλαμβάνει ένα φυσικό μεσογειακό οικοσύστημα πολύ αρμονικό και ισορροπημένο. Οι σπηλιές πάνω στη γη, οι σταλακτίτες, οι σταλαγμίτες, οι παράλιες και υποθαλάσσιες σπηλιές έχουν όχι μόνο αισθητικό αλλά και βιολογικό ενδιαφέρον. Η γεωλογική και βιολογική εξέλιξη των Βορείων Σποράδων έχει τις ρίζες της στους προϊστορικούς χρόνους, όταν τα υπάρχοντα νησιά αποτελούσαν μια χερσόνησο ενωμένη με το Πήλιο.

Η μεσογειακή φώκια (monachus-monachus) απειλείται σήμερα από εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος γνωστός πληθυσμός βρίσκεται στις Β. Σποράδες. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα των ερημονήσων είναι ιδανική για τις απαιτήσεις διατροφής της φώκιας και συνιστά τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή της. Το νησάκι ΠΙΠΕΡΙ είναι το φυσικό καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια και για το λόγο αυτό η προσέγγιση λιγότερο από τα 3 μίλια στο νησί απαγορεύεται. Η προσέγγιση επιτρέπεται μόνο σε ερευνητικές ομάδες που έχουν ειδική άδεια.

Τα ερημόνησα στα Β.Α. της Αλοννήσου είναι ένας παράδεισος για την άγρια ζωή. Το νησάκι Γιούρα είναι ένας βοτανικός παράδεισος για σπάνια φυτά και σπάνια είδη. Εκεί υπάρχει και το μοναδικό σπάνιο είδος αιγάγρου. Στα απόκρημνα βράχια στο νησί Σκάντζουρα βρίσκει καταφύγιο σπάνιο είδος γερακιού.

Στο Γέρακα (Β. άκρο της Αλοννήσου) έχουν ανεγερθεί οι εγκαταστάσεις με σκοπό τη στέγαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στο χώρο του θαλάσσιου πάρκου. Η λειτουργία του θαλάσσιου πάρκου, η εποπτεία της περιοχής εκτός από την προστασία της φώκιας monachus-monachus και των υπολοίπων σπάνιων ειδών, συμβάλλει στη δημιουργία τουριστικού περιβάλλοντος υψηλών προδιαγραφών και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
  Κλικ για video με τις φώκες
Alonissos Villas    Ammos Villa    Links
Ikion Hotel Alonissos © 2010-2012, All rights reserved
designed by clickhere.gr © 2010-2012, All rights reserved